Cirkulär ekonomi (Lärarrum 6)

Källa: regionkronberg.se

Temat för dagen är cirkulär ekonomi. De huvudsakliga frågorna och perspektiven för dagen ska innefatta att eleverna blir mer medvetna om återvinning av material för att kunna leva mer ekonomiskt och ekologiskt. Eleverna ska också få en djupare förståelse för energiutvinning, något som är speciellt framträdande i Vasa-regionen.

Program för dagen innefattar en gästföreläsning följt av paneldiskussion, “temastationer” där små elevgrupper representerar företag. Andra exempel skulle kunna vara att eleverna gör en begreppskarta över relevanta begrepp, brainstormar kring temat eller att de ska försöka sälja sin idé såsom i TV-programmet Shark Tank. Eftersom miljötänket bygger på att använda slut på så lite resurser som möjligt kan en station också reflektera kring behovet av konsumtion.

Målen med dagen är att eleverna ska inse hållbara utvecklingens potential i samhället, få olika perspektiv kring temat samt att få testa på eller uppmuntras till företagsamhet. Men de ska även lära sig färdigheter som att kunna ta ställning för eller emot någonting, öva samarbete och presentationer samt inse hur viktigt det är med innovativa idéer i företagslivet.

För att uppnå målen får de studerande jobba med att debattera, samarbeta i grupp och presentera. För att förbättra kvaliteten på diskussionerna och debatten är idén att bjuda in representanter från olika relevanta företag.

Eleverna får muntlig feedback när de presenterar sina idéer i Shark Tank momentet. Det kommer inte delas ut några konkreta vitsord, men de får ett diplom där deras medverkan i projektet framkommer. Eleverna får utvärdera dagen genom att rita eller skriva vad de tar med sig av upplevelsen med hjälp av programmet Whiteboard.

André Sandberg, Joel Snickars, Johanna Wide, Kim-Erik Berts, Iris Silvennoinen & Sofia Karlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s