Aktivt medborgarskap: Vasa stad och Vasa övningsskolas gymnasium som case

På måndagen 20.9 fick Vasa övningsskolas gymnasium besök av områdesservicechef Suvi Aho och ungdomskoordinator Teemi Saarinen, båda från Vasa stad. Besöket hade planerats redan under vårterminen och ingår i ett antal större helheter.

För det första är det fråga om Vasa stads egna ambitioner att stärka dialogen med invånarna, i enlighet med den existerande demokratistrategin, där ungdomar utgör en viktig intressegrupp. Staden har många olika initiativ på gång för tillfället, där flera – däribland det ifrågavarande – delvis också omspänner en bredare tanke om Stay in town. Att i korthet skapa en attraktiv stad, som erbjuder såväl arbetsplatser som medborgarmöjligheter som främjar välbefinnande.

https://www.vaasa.fi/ajankohtaista/vaasa-kehittaa-kuntapalvelujaan-yhdessa-muiden-kuntien-kanssa/

https://www.vaasa.fi/sv/bo-och-lev/delta-och-paverka/

https://www.vaasa.fi/sv/info-om-vasa-och-regionen/utvecklande-och-internationella-vasa/stadsstrategin/

För det andra fungerar workshopen som ett konkret exempel på hur en skola kan samverka med aktörer i närområdet eller den kommunala förvaltningen. I enlighet med målsättningarna i GLP2021 bör olika former av samarbeten utanför skolbyggnaden utarbetas och stärkas. Förståelsen för parternas olika resurser och behov ökar i takt med fördjupandet av konstruktiva och bestående former av växelverkan.

För det tredje har planerna på ett projekt kring demokratifrämjande digitalisering lanserats vid Åbo Akademi. Detta samarbete involverar bland annat Experience Lab och regionalvetenskapen vid Fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier. Forskningsprojektet – som går under arbetsnamnet DIADEM – Digitala partnerskap för ungas demokratifostran – utgår från en partnerskapsmodell som möjliggörare av demokratins olika skepnader. Planeringsarbetet är långt inspirerad av den betydligt vanligare svenska IOP-modellen. Vasa stad ingår som en av projektets samarbetspartners.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s