Blogginlägg 1

Ämnesövergripande pedagogik är ett koncept som bör implementeras av lärare på alla nivåer och inom alla ämnesområden. Detta är inte bara för att läroplanen för den grundläggande utbildningen (2014) och gymnasiets läroplan (2015) fordrar det, utan också för att det är viktigt för att främja utbildningen ur ett bredare perspektiv. Det som är speciellt viktigt att komma ihåg angående detta är att ämnesundervisningen inte skall begränsas enbart till läroämnets egna barriärer. Undervisningen måste ske med hänsyn till de verktyg som elever behöver för att få ett tillfredsställande språng till ett givande liv.

Ämnesövergripande undervisning har få nackdelar och många fördelar. I t.ex. engelskalektioner finns det möjligheter att tillämpa motiv ur andra ämnen och teman som historia, litteraturstudier, natur och miljö, musik samt mycket mera. En stor del av grundläggande terminologi och viktiga händelser inom dessa områden baserar sig på engelsktalande kultur och är oerhört lämpade för ett ämnesövergripande syfte. Som framtida lärare i engelska ser jag massor av möjligheter för varierande undervisning som sträcker sig vidare till många andra ämnesområden men som ändå håller sina grunder i användning/tillämpning av det engelska språket.

Eftersom ämnesövergripande pedagogik baserar sig på utsträckning av undervisningen och perspektiv på utbildning som helhet, och inte som en ämnesmässig uppdelning, finns det möjligheter att individualisera och anpassa undervisningen för att motivera en större andel av eleverna (Andersson & Svensson 2012: 35). Konceptet torde ge större möjligheter att induktivt bearbeta flera ämnen på ett kollaborativt sätt.

Robin Kullberg

Referenser:

Andersson, Therese & Svensson, Sara (2012). Ämnesövergripande undervisning: En studie om fem lärares syn på ämnesövergripande undervisning i årskurs 4-6. HKR: Sektionen för lärande och miljö

Utbildningsstyrelsen (2015). Grunderna för gymnasiets läroplan 2015

Utbildningsstyrelsen (2014). Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen 2014.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s