Seminarium 4: kompetenser, möjligheter och utmaningar med ämnesövergripande undervisning

Tiden går snabbt då man har roligt, och det kan vi inom projektet med fog instämma i. Januari lider mot sitt slut och det gör också första delen av kursen i Ämnesövergripande pedagogik. Idag 24.1 hölls det fjärde och sista seminariet, och återstoden av kursen går åt till studerandens egna aktivitet kring olika uppföljande uppgifter från de fyra seminarierna, innan vi samlas till en kursavslutning i början av april.

Dagens seminarium inleddes med att Anna Norrback från Vasa övningsskola presenterade skolans Kompetensvecka, som studeranden ska få vara med om att planera och genomföra. Hela skolan (åk 7-9) kommer under en vecka i mars-april att jobba med nio teman där olika kompetenser tränas, och studeranden finns med i olika temagrupper beroende på vilka huvudämnen de har. Utifrån kursens teoretiska perspektiv blir detta en fin möjlighet att pröva på hur man kan jobba helhetsskapande i praktiken!

Mats Braskén och Stefan Myrskog delade med sig av tankar kring möjligheterna att integrera fysik och slöjd inom helhetsskapande arbetssätt. Ett viktigt mål med kursen har varit att olika ämnen och ämnesdidaktiker fått komma till tals och synliggöra hur man kan tänka helhetsskapande utifrån den egna ämnesidentiteten. Förutom att inspirera studeranden har det samtidigt medfört en uppskattad samverkan mellan lärarutbildningens ämnesrepresentanter, vilket inte alltid sker automatiskt i en normal universitetsvardag. Idemo erbjuder fantastiska möjligheter!

Seminariet avslutades med en paneldiskussion där vi lärarutbildare gick i dialog med studeranden kring möjligheter och utmaningar med ämnesövergripande arbetssätt på högstadie- och gymnasienivå. Viktiga frågor kring strukturella, ämnesmässiga och kollaborativa utmaningar behandlades, samtidigt som vi kunde konstatera ämnesintegreringens fina potential när dessa utmaningar övervinns. Genom att kombinera ämneskunskap med ämnesövergripande helhetsförståelse erbjuder vi goda möjligheter för våra elever att ta sig an världens olika utmaningar på ett konstruktivt och ansvarsfullt sätt. Dit strävar vi.

dav
dav

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s