Ämnesintegrerad undervisning

Ämnesintegrerad undervisning är något som blir bara större och större i våra skolor.  Fördelarna är många och eleverna kan lära sig mycket mera av en sådan typ av undervisning. I mitt eget ämne, som är hushållsvetenskap, så kan man ämnesintegrera på många olika sätt. Man kan få in språk, geografi, hälsokunskap, biologi, matematik, kemi och många fler. Geografi och andra länder får man in genom att arbeta med olika matkulturer, hälsokunskapen får man med genom att se på näring och hälsa, kemi genom att se på hur jäsning och matlagningsprocesser sker m.m.  Möjligheterna är oändliga. I de seminarier vi nu har haft, har vi funderat över alla de möjligheter som finns. I mitt lärarrum har vi bland annat kombinerat språk och praktiska ämnen med fysik. Det enda som behövs är lite kreativitet.

I Den grundläggande läroplanen från 2014, nämns också helhetsskapande och ämnesintegrering många gånger. Här betonas vikten av att eleverna ska få en egen förståelse för undervisningen. Eleverna behöver se nyttan i det som lärs ut, de behöver kunna se en helhet och varför de kan komma att behöva den kunskapen senare i livet. Det tror jag man kan uppnå genom ämnesintegrerad undervisning. Då kan man behandla flera ämnen inom samma helhet. Man kan också ha projektinriktad undervisning, där eleverna kan jobba med ett projekt i flera ämnen. Jag tror då att eleverna skulle få en större insikt och motivation i ämnet och de skulle lära sig mera ingående om temat.  Man skulle också kunna arbeta med mera utanför klassrummet– undervisning, som att åka på studiebesök, bjuda in experter, ordna temadagar och lägerskolor, som det nämns i läroplanen. Det skulle också kunna inspirera eleverna och visa att det finns flera en ett sätt som man kan lära sig på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s