Blogginlägg 1: ämnesövergripande undervisning

När man ser på den samtida värld vi lever i kan man stöta på en mängd problem som lösts av en grupp människor från olika vetenskapliga fält, något som kanske inte är så uppenbart för elever som studerar sina ämnen enskilt i skolorna. Därför vore det bra om den verkligheten som upplevs i arbetslivet också reflekteras i klassrummen, något också läroplanen tagit fasta på. Läroplanen för gymnasiet (2015) har en hel sektion som genomsyras av ämnesövergripande temaområden med motivering över hur starkt det kan utveckla elevernas bekantskap med både dagens och framtidens viktiga samhällsfrågor, samt öka deras aktivitet inom entreprenörskap och arbetslivet.

Ämnesövergripande undervisning kan sammanväva elevernas ämneskunskaper, vilket ger eleverna en kontext om hur man kan applicera kunskap man lär sig i klassrummet utanför dess ramar. Detta kan bryta ner existerande mentala barriärer som skapats av den mer traditionella klassrumsundervisningen där eleverna till största delen lärt sig sina ämnen var och ett för sig. Eleverna blir således medvetna om att inte alla världens problem kan lösas utgående från ett enda ämnesperspektiv.

Detta sätter också större krav på lärare som i och med detta måste kunna se på världshändelser från flera olika perspektiv för att veta vilka ämnen man tematiskt kan sammanfoga för en vettig och lärorik övning. Utöver detta krävs också större allmänna kunskaper om världshändelser och världstrender för att kunna hålla temat för undervisningen relevant, samt ökad social kompetens lärare emellan för gott samarbete. I takt med den tekniska utvecklingen som också till stor del används som stöd för att vidga på möjligheter inom teman, krävs där även att läraren håller sig ”up-to-date” för att kunna leda teman framåt. (Björkgren et al. 2014)

Tony Haga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s