Ämnesövergripande arbetssyn

I och med den nya läroplanen 2014 har det blivit allt vanligare med ämnesintegrering.  Det flesta ämnen går väldigt lätt att integrera med varandra det behövs endast lite kreativitet från lärarna.  I mitt eget ämne huslig ekonomi går det lätt att integrera olika ämnen med varandra. Man kan bland annat jobba ämnesöverskridande med språken eller varför inte matematiken. Man kan även lätt integrera hälsokunskap, biologi och geografi.  Språken kan man integrera på det viset att man jobbar med ett lands språk, kultur och mattraditioner. Man kan t.ex under franska lektionen prata om Frankrike och dess kultur och sedan under huslig ekonomi lektionen göra typiska franska rätter.Man kan även ha recepten på något annat språk om man vill utveckla språkkunskaperna samtidigt som eleverna får arbeta praktiskt.  På liknande vis kan man lätt arbeta ämnesövergripande med andra ämnen. Ämnesövergripande arbete är bra på många vis eftersom det öppnar upp elevernas syn och skapar stora helheter. Då kan eleverna lätt få bygga på den kunskap det har från föregående lektion. I dagens skolor borde lärarna arbeta mera ämnesövergripande dels för att det ger mycket till eleverna men även för att det skapar en variation i deras vardag.  Eleverna kan även ha lättare att lära sig saker och ting om man arbetar intensivt med ett tema under en kortare period.
Ämnesövergripande arbete sätter dock en del krav på läraren. Lärarna måste kunna samarbeta över gränserna och vara kreativa. Men det kan även vara en fördel för då behöver inte varje lärare planera allt material själv utan kan ta hjälp av varandra.

Desirée Westerholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s