Ämnesövergripande utmaningar behöver ämnesövergripande lösningar (Blogginlägg 1)

Under det senaste årtiondet har vi bombarderats av komplexa och svårlösliga utmaningar. Klimatförändring. Fakenews. Ojämlikhet. Utmaningarna är både tvärvetenskapliga och världsomfattande till sin natur. Vilket betyder att vi behöver en bred allmänbildning och en förståelse för helheter för att kunna begripa och hantera utmaningarna.

Läroplanen för gymnasiet betonar i sina målsättningar att studerande ska erbjudas möjligheten att utvecklas till bildade samhällsmedlemmar med kunskaper och färdigheter som förutsätts i en föränderlig värld. Kunskaperna och färdigheterna framhåller vikten av en bred allmänbildning och förståelse för helheter samt uppmuntrar till etiskt ansvarsfull och aktiv medverkan på lokal, nationell och internationell nivå. (LP 2015).

Inom ramarna för regeringens spetsprojekt IDEMO har vi ämneslärare nu deltagit i fyra ämnesövergripande seminarier. Målsättningen med seminarierna är att ge oss ämnesövergripande verktyg och förhållningsmönster för att utveckla helhetsskapande, ämnesintegrerade kunskaper och färdigheter. 

Björkgren, Gullberg och Hill skriver i Mot en ämnesintegrativ helhetssyn – ett digitalt utvecklingsprojekt i finländsk lärarutbildning att ämneslärarutbildningen har en viktig funktion i att utmana det indoktrinerade ämnestänkandet hos ämneslärarna. Vi måste alltså bli bättre på att samarbeta över ämnesgränserna, förhålla oss reflektivt till vårt egna ämne och samhälle samt erbjuda våra studeranden nya ämnesövergripande verktyg och förhållningsmönster för att de bättre skall kunna tackla samtida och framtida utmaningar. Ämnesövergripande utmaningar behöver ämnesövergripande lösningar.

Elias Harkkila

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s