Blogginlägg 1

Enligt läroplanen (2015) ska utbildningen inkludera någon form av ämnesövergripande, helhetsskapande moment som en form av allmänbildning och som grund för ett livslångt lärande. Detta skall ske minst en gång per år och utgående från vad som visats under kursens föreläsningar så verkar det ske i form av någon form av större projektarbete eller temavecka. Niemelä & Tirri (2018) noterar att det utgör en utmaning för ämneslärare, som ofta är vana med att undervisa ett eller två ämnen men som nu måste samarbeta för att skapa en övergripande helhet. En fråga jag kom att tänka på är hur man som ämneslärare kan skapa någon form av ämnesövergripande undervisning även utanför vad som ser ut att vara Den Årliga Övergripande Veckan™ – kanske vissa redan gör det; det kan vara något att försöka lägga märke till när man börjar med sin auskultering. Själv har jag engelska och historia som ämnen, så där kan man antagligen vara lite ämnesövergripande när som helst; vissa av kapitlen i läroböckerna har ju redan ett historiskt tema och är således redan övergripande, men man kan ju hitta på lite vad som helst, till exempel äldre former av språket och tillhörande litteratur, eller kreolspråk som ju existerar av specifika historiska orsaker. Sannolikt lär det vara en bra idé att som det nämndes under en föreläsning försöka samarbeta med en lärarkollega för att på så sätt kunna göra undervisningen övergripande i någon mån för bådas lektioner. Då gäller det ju också att lyckas hitta någon annan engagerad lärare vars undervisningsämne går att kombinera med ens eget.

Simon Sigfrids

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s