Blogginlägg #1

För att lyckas måste man våga ta risker. Vad är det man riskerar kan man fråga sig? Man riskerar att jobba tre gånger mera och kanske bara vinna dubbelt så mycket, men chansen är att den enskilde eleven som riskerar att sova sig igenom största delen av sin högstadietid vaknar upp och märker att det man får lära sig kanske kan behövas senare i livet.

Dagens ämnesspecialister är en produkt av snäva mätningar, där man tittat på hur bra eleverna klarar sig inom specifika ämnesområden och gjort sitt yttersta för att komma överst. Det finns en viss poäng i att vara landet i världen som producerar de bästa ingengörerna, de bästa ekonomerna, de bästa fysikerna osv. Då rälsen är lagd och tåget har gått märker man att det gick genom vardagsrummet till dem som betalade för partyt och inte fick komma med. Mänskligheten har en tendens att öppna pandoras box, äta russinen ur bullen och lämna kvar den för kommande generationer eller dumpa den i grannens bakgård. Vi genererar ständigt nya, krävande problem, problem som Mats Braskén (24.1.2019) konstaterar att det behövs flera infallsvinklar för att förstå och lösa.

Att som blivande ämneslärare börja agera annorlunda än de vi mötte som elever i förra decenniet är inte lätt – det sker inte utan arbetsinsats, men det blir vårt bidrag, att försöka vårt bästa

/Emil Borg

.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s