Blogginlägg 1

Vad är ämnesövergripande pedagogik? ”Undervisning som skapar helhetsförståelse” (Björkgren & Gullberg & Hilli, 2014). För mig beskriver dessa ord kort och koncist vad ämnesövergripande pedagogik innebär. Under dessa fyra seminarier som jag har deltagit i så har mina kunskaper om ämnesövergripande undervisning ökat mycket och jag har fått en större och bättre helhetsbild i vad det innebär, samt hur det kan tillämpas.

Ämnesövergripande pedagogik kräver god planering och samarbete lärare emellan. Där man bör ha tydliga mål för sin undervisning. Ämnesövergripande pedagogik vidgar elevernas perspektiv, bidrar till en omväxlande och mångsidig undervisning. Ämnesövergripande pedagogik tillför ett helhetskapande som ger ett livslångt lärande. Genom ämnesövergripande pedagogik får eleverna möjligheten att uttrycka sig genom flera sinnen, mha upplevelser och aktiviteter. Eftersom samhället och världen utanför skolan är en ämnesövergripande verklighet, varför kan inte skolan vara det också? Ämnesövergripande pedagogik stärker studerandenas aktivitet och delaktighet i deras livsmiljö, i samhället och i den globala världen. (GLP, 2015 s.230.)

Grundera för läroplanerna i den grundläggande utbildningen och gymnasiet nämner om ämnesövergripande undervisning. Därför bör lärare och vi lärarstuderande bli utbildade om detta, för att kunna tillämpa det på ett meningsfullt och lärorikt sätt till eleverna. ”Ämneslärare utan ämnesintegrativt didaktiskt kunnande kan inte förväntas ta ansvar för ämnesintegrativ undervisning”. (Björkgren & Gullberg & Hilli, 2014.) Därför är denna kurs mycket givande att man som ämneslärarstuderande får möjlighet och erfarenhet i att samarbeta med andra ämneslärarstuderande, och många ämnen integreras tillsammans (Niemelä & Tirri, 2018 s.128, 129).

I slöjden så tillämpas ämnesöverskridning när man genomför en hel slöjdprocess. Ämnesövergripande pedagogik är lättare sagt än gjort och det kan kännas utmanande och energikrävande när det kommer till undervisningsmiljö, tider och ekonomi, men undervisningen gynnar både lärare och elever.

Jakob Hellström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s