Samarbete över ämnesgränser

Denna värld är inte uppdelad i ämnen. Visst finns det olika teman, olika fackområden och många olika kontexter men väldigt ofta hänger de också mer eller mindre ihop. Man kan betrakta samma fenomen ur olika synvinklar och ta upp olika saker kring ett visst tema. Om världen och vår vardag är en blandning av biologi, matematik, hälsokunskap, huslig ekonomi osv. varför kunde det inte vara så redan i skolan? I någon mån, på något sätt. Kunde det t.ex. handla om en viss kurs, en viss vecka eller en temadag där olika ämnen samarbetar?

Jag personligen tycker att det finns nog plats för enskilda ämnen i skolan. Om man med tvång försöker hitta något sammanhang mellan vissa ämnen och genomföra några gemensamma projekt förlorar man förmodligen idén bakom den ämnesövergripande pedagogiken. Man måste inte heller försöka smälta bort olika ämnen men kanske finns det situationer och fenomen där olika ämnen på ett naturligt sätt smälter ihop och då kan det vara givande och intressant om man samarbetar kring temat. Som det konstateras i Läroplan (2014, s.27): ”Målet är att göra det möjligt att förstå förhållandet mellan olika fenomen och på vilket sätt de är beroende av varandra”. Att arbeta över ämnesgränser och på ett kreativt sätt kan också hjälpa elever att se sambandet mellan teori och praktik samt mellan skolämnen och vardagen. Samtidigt lär man sig att samarbeta och när man jobbar tillsammans stärker det kanske gemenskapen också. Förstås är det också uppiggande för elever – och lärare – när de får göra någonting på ett annat sätt och tillämpa sina kunskaper, bryta sig ut från klassrummet. I Läroplan (2014, s.27) lyftas det också fram att ”Kommunikation, samarbete och mångsidiga arbetssätt främjar hela gemenskapens lärande och välbefinnande”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s