Blogginlägg 1

Diskussionen kring hur ämnesövergripande pedagogiken integreras in i skolväsendet är någonting som känns som en klar utveckling i lärandesyftet. Idén om ämnesövergripande undervisning är givetvis inte någonting nytt men har blivit ett ämne som har tagits mera fram i den nya läroplanen (2014) att integrera det in i utbildningen. Detta för mig känns som en självklarhet. Livet utanför skolan handlar inte heller på att använda sig av bara en skicklighet för att lösa ett problem, utan kunskapen från många ämnen i samarbete är vad som kommer att lösa problemet som du möjligen har i vardagen. Det betyder ju inte att allting är enkelt att inkorporera det i undervisningen.

Som Niemelä och Tirri (2018) påpekar kan det vara svårt för högstadieskola lärare att börja integrera ämnesövergripande undervisning när det är vana med att bara undervisa en eller två ämnen. Här tycker jag och som nämndes i det fjärde seminariet vi hade om ämnet är att hitta en kollega med liknande tankar som du sedan kan arbeta med för att skapa ditt övergripande material. Det handlar inte om att det första som du gör är att ta med alla lärare som du kan, utan istället jobba sig vidare med en kollega som är intresserad och att försöka integrera olika ämnen och lärare i undervisningen desto vanare och bekvämare det känns. Alla behöver inte ha alla svar, men om gruppen som arbetar med ämnesövergripande lärande har den gemensamma kunskapen som behövs är du redan på bra väg.

Självklart i dagsläget är det kanske inte möjligt att alltid arbeta i ett ämnesövergripande syfte, men möjligheten finns där att skapa ett system att det blir en självklarhet att arbeta på det viset. Det handlar om att öppna vyerna åt lärarna att just ditt ämne inte är det ända och att våga öppna dörren till kollaboration över gränserna. Som blivande huslig ekonomi lärare känns det här med ämnesövergripande pedagogiken som en självklarhet som diskuteras ofta och borde användas till sitt fulla potential.

Ronny Wikström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s