Blogginlägg 1

Det aktuella temat ämnesövergripande studier är i dagens läge ofrånkomligt för lärare och lärarstuderanden.  I Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen 2014 står det bland annat att ”Utöver kompetens inom olika vetenskapsgrenar ska man sträva till en ämnesöverskridande kompetens” (s.19). Den spontana inställningen till ämnet kan dock vara något skeptisk, vilket brukar vara fallet när utbildningen får inslag som anses nymodiga. Det har emellertid framkommit att det finns skäl att ta temat på allvar och utnyttja möjligheterna som medföljer.

McPhail skriver i sin artikel Curriculum integration in the senior secondary school: a case study in a national assessment context (2018) att ämnesövergripande studier kan anses ha åtminstone tre fördelar: Autenticitet, ökad motivation samt djupare inlärning. Autenticiteten framkommer i att det som ämnesövergripande studier oftast handlar om något vardagsproblem och man förstår därför lätt vikten i det man studerar. Denna fördel har också framkommit mycket under gruppdiskussionerna under seminarierna. Kopplingen till verkligheten leder till ökad motivation. En meningsfull inlärning innebär också en djupare inlärning och man minns bättre vad man varit med om.

Det som många lärarstuderanden verkar se som utmanande är att lyckas med sin planering. Man måste lyckas samarbeta med lärare ur andra ämnesområden, vilket man kanske inte gör så ofta annars. Dessutom ska man lyckas hitta temaområden där ett samarbete över ämnesgränserna känns naturlig. Matematik kopplas naturligt till fysik, religion till historia, men vad gör man med exempelvis främmande språk, som inte alla elever läser? En del av skepsisen mot ämnesövergripande undervisning handlar antagligen om just detta, alltså osäkerhet om hur man ska få det att fungera i praktiken. Jag har fått intrycket att man inte motsäger nyttan med ämnesintegrering, utan man är rädd för att misslyckas. Förhoppningsvis får man på ett eller annat sätt ta del av lyckade exempel i framtiden och låta dessa inspirera ens eget arbete.

/ Sofia Karlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s