Blogginlägg 1 – Några tankar

Jag kommer i det här blogginlägget att reflektera över några av de aspekter som belysts både i de olika seminarierna men även i kurslitteraturen angående temat ämnes-övergripande undervisning. Vi har blivit presenterade en mängd olika definitioner men själv jag fastnade för Mats Braskéns definition av termen. Han ansåg att ”komplexa problem går sällan att förstå, än mindre lösa, med hjälp av begrepp, teorier och verktyg från endast ett enskilt ämnesområde”.

I dagens seminarium (24.01.2019) kom det väl fram vilka möjligheter och utmaningar som generellt förknippas med ämnesövergripande undervisning. Möjligheten att eleverna faktiskt får utnyttja sina kunskaper till något konkret uppfattades av de flesta som speciellt positivt. Samtidigt krävs det av lärarna en god samarbetsförmåga samt en villighet att kunna gå utanför det egna ämnet.

Jag håller med McPhail (2018), som nämner att det är viktigt att först förstå själva undervisningsämnet före man blandar in ämnesövergripande element. Han nämner (2018: 71) också att det är viktigt för lärare att låta eleverna se sambanden mellan olika undervisningsämnen, men att de här sambanden bör göras med förankring i det huvudsakliga undervisningsämnet. Någonstans här befinner vi oss idag och vi måste fråga oss själva om det överhuvudtaget är nödvändigt att undervisningsämnena ska kunna urskiljas när vi jobbar med ett specifikt tema.

Trots att vi ämneslärarstuderande studerar ett huvudämne vid Åbo Akademi i Åbo betyder det inte att vi inte redan tar del av interdisciplinära studier (jfr Niemelä & Tirri, 2018: 128; Björkgren, et al. 2014: 184). En studerande med engelska som huvudämne tar vanligtvis del av studier i, utöver själva språket, exempelvis lingvistik, historia, litteratur och kultur. Med andra ord bör vi inte betrakta ett främmande språk som isolerat från den tillhörande kulturen och allt vad det innefattar. Det samma gäller för många andra ämnen. Därför hoppas jag snarare att vi som ämneslärarstuderande kan utnyttja de interdisciplinära strategier vi lärt oss i våra respektive ämnen, så att de kommer till användning när vi tillsammans med eleverna behandlar komplexa frågor.

André Sandberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s