Rörelse som en del av undervisning – Ett lyckat experiment

Inför vårens första praktikperiod i februari-mars fick vi lärarstuderande i uppgift att experimentera med ”learning-by-moving” konceptet i våra lektionsplaneringar. Learning by moving bygger på forskning som visar att rörelse underlättar inlärningen och främjar de kognitiva funktionerna. Med detta som utgångspunkt skulle vi alltså bygga upp en lektion med ett starkt fokus på rörelse som en integrerad del i undervisningen.

Min första tanke var att det lätt kan bli väldigt krystat med ”pausjumppa” dvs ett moment som inte känns som en integrerad del av lektionen utan endast blir ett kort avbrott. Min idé var därför att rörelse skulle genomsyra lektionen och kännas naturligt för eleverna.

I planeringsskedet utgick jag ifrån en färdig lektion som jag redan en längre tid haft i åtanke. Lektionen var uppbyggd kring ett rollspel där eleverna i en högstadieklass skulle gå in i roll som ministrar i Europeiska Unionens Råd. Med learning by moving i åtanke började jag omarbeta lektionen för att integrera rörelse. Det huvudsakliga rörelsemomentet blev i form av ”kaffepauser” som deltagarna i rådet tog efter olika omröstningar. Under dessa kaffepauser uppmanade jag eleverna att röra sig runt om i klassrummet och diskutera i mindre grupper. Detta visade sig fungera utmärkt och eleverna rörde sig naturligt omkring och utnyttjade både klassrummet och korridoren utanför klassen.

Överlag är jag mycket nöjd med lektionen i stort, samt även rörelsemomentet. Efter lektionen intervjuades eleverna av min ”LBM”-handledare som åhörde lektionen. Det roligaste var att eleverna nästan inte uppfattat att de hade rört sig under lektionen, trots att de sällan satt helt stilla under de 55 minuterna. För mig är det så som learning by moving skall fungera. Huvudsaken är att det inte blir påklistrat.

Carl Fahllund


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s