Blogginlägg 2: Ordklasser i rörelse

Tillsammans med en annan ämneslärarstuderande planerade jag en lektion med fokus på två huvudsakliga teman: ordklasser och ”learning by moving”. Själv var jag lätt nervös inför att hålla en lektion kring något som många elever kan uppleva som trist; ordklasser i kombination med något som kan kännas aningen påtvingat; learning by moving. Till min stor glädje och förvåning förlöpte lektionen ändå smidigt.

Eleverna i årskurs sju fick under ledning av mig och min medstuderande komma på en rörelse för varje ordklass vi behandlade. Lektionen innan hade eleverna skrivit berättelser tillsammans i mindre grupper. Dessa berättelser skapades genom att de drog upp lappar med ord ur en där alla de ordklasser som behandlades fanns representerade.

Berättelserna utgjorde stommen för följande lektion. Eleverna läste gruppvis upp sina berättelser, skrev upp de ord som de dragit upp ur högen med ord och bad sedan sina klasskompisar att göra den rörelse som representerade den ordklass de tänkte sig att ordet tillhörde.

Det här var en väldigt lekfull lektion och eleverna rörde på sig aktivt och fick samtidigt koppla samman ord och ordklasstillhörighet med rörelser. Gruppen som vi genomförde det här med var lekfull, respektfull och allmänt trevlig, det var långt tack vare deras samarbetsvilja och öppna sinne som den här övningen gick så pass bra som den gjorde.

Något vi lade märke till var också att de elever som annars inte direkt brann för modersmål och litteratur fick skina här, då det kom till att våga bjuda på sig själv, ta ut svängarna i klassrummet och gissa friskt, framom ämneskunskap. Sammanfattningsvis tror jag det är viktigt att ta in mer aktiviteter som förutsätter rörelse i klassrummet.

/Rebecca Pettersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s