Blogginlägg 2

Fysiskaktivitet inom undervisning var ett tema som jag tror att många lärare och många lärarstuderande har svårt att implementera. Dock är det nog svårare för en lärare som har arbetat i tiotalsår att plötsligt gå med på att eleverna ska få ställa sig upp, gå runt i klassen och inte sitta stilla under en lektion. Tankesättet om att eleverna ska vara stilla och på sin egen plats tror jag att är väldigt fast etsat i lärare av det äldre gardet, jag trodde även att jag aldrig skulle börja implementera pausdanser eller annan fysiskaktivitet till mina egna lektioner, så fel man kan ha.

Jag valde att göra en enkel övning som fysiskaktivitet i min lektion, hittills har jag också endast haft en fysiskaktivitet. Som övning hade jag eleverna att gå och ställa sig fysiskt på en av sidorna i klassrummet, eller i mitten. Sidorna i klassrummet representerade om man var positiv eller negativ till ett påstående eller ett fenomen t.ex. dödsstraff. Det här ansåg jag skulle vara en bra övning eftersom eleverna fick röra på sig och fysiskt visa sin ställning till somliga påståenden. Jag hoppas och antar också att eleverna ansåg att övningen var rolig, de fick ju som sagt också se vad sina kompisar ansåg om saken.

Det bästa med övningen var att alla verkade vara aktiva och diskussioner bröt genast ut när de ställde sig vid en av sidorna t.ex. varför jag står här. Men jag anar också att det fanns eller finns en negativ sida med detta och det är grupptrycket eller flockmentaliteten, nog för att den existerar också om man skulle ha frågat eleverna och haft dem att räcka upp handen om de var positivt inställda till ett påstående.

Övningen var väldigt simpel men den var nyttig. Eleverna fick chans att röra på sig och det fungerade också som ett sätt att diskutera. Jag tror också att det var bra att eleverna fick se att andra kan ha olika åsikter, det är troligtvis lättare för eleverna att förstå om de fysiskt får se att någon ställer sig på den andra sidan jämfört med dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s