Blogginlägg 2: Learning by Moving

Veckorna innan skolornas sportlov höll jag endast lektioner i gymnasiet, och valde därför att spara min officiella ”Learning-By-Moving” lektion till efter sportlovet, då jag skulle övergå till årskurs 7-9. Liksom många andra trodde nämligen även jag att ett LBM-inlägg skulle fungera bättre med grundskoleelever, i jämförelse med gymnasister. Trots detta har flera aktiva inslag redan lyckats smyga sig in under mina lektioner.

Redan under min första lektion fick eleverna röra sig en hel del i klassen. Det var sent på eftermiddagen, alla var lite rastlösa – så när jag frågade allmänna (gallup) frågor som relaterade till dagens tema (t.ex. Vem har varit i London?) bad jag eleverna stiga upp istället för att bara räcka upp en hand. Under en annan lektion ville jag introducera temat och skapa diskussion genom rörelse, och gav eleverna påståenden (kring shopping och konsumering) som de sedan skulle ta ställning till genom att förflytta sig till olika delar av klassrummet. Eleverna har också fått stiga upp (ibland flera gånger under en lektion) p.g.a. exempelvis platsbyte i samband med gruppuppgifter och gemensam användning av whiteboarden. En tidig morgonlektion körde jag t.o.m. lite pausgymnastik med gymnasieeleverna, vilket (till min förvåning) också verkade uppskattas.

När jag planerat mina lektioner har jag ofta försökt att se till att någon form av åtminstone ett aktivt moment finns med under blocket, gärna i det skede då eleverna suttit stilla en längre tid. Detta har ofta visat sig vara effektivt för undervisningen, vilket jag kan förstå utgående från hur jag själv lätt tappar koncentrationen när jag passivt sitter stilla och ”bara lyssnar” under en längre tid.

Nästa vecka håller jag min officiella LBM-lektion. Under den hoppas jag på att ”osynligt” kunna integrera ett längre aktivt moment i undervisningen.

Alexander Lindgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s