Blogginlägg 2 – Learning by Moving

Jag provade på två olika learning by moving-pass under Modul 1. Under det första passet undervisade jag matematik i årskurs 8, och vi höll på med polynom. I slutet av lektionen delade jag ut en lapp åt varje elev. På varje lapp hade jag skrivit ett polynomuttryck, så varje elev hade sitt eget polynom. Därefter gick vi ut i korridoren där det fanns lite mera uttrymme, varefter jag började läsa upp olika påståenden om polynom, och de elever vars polynom uppfyllde påståendet skulle göra någon fysisk aktivitet. Jag kunde t.ex. säga att ”Alla tredje grads polynom gör 10 armhävningar”. På det här sättet fick eleverna först fundera över en teoretisk grej, som t.ex. vad graden av ett polynom är för något, och sedan göra en fysisk aktivitet. Jag tycker att idén till den här aktiviteten var bra, men jag hade tyvärr reserverat lite för lite tid för den, typ 12-15 minuter, då det kanske hade behövts 25-30 minuter. Sedan så verkade det lite som om en del elever inte riktigt var bekväma med den här sortens undervisning. Andra däremot verkade tycka att det är roligt. Nog tycker jag att man emellanåt kan göra sådana här grejer i sin undervisning.

Den andra grejen som jag gjorde var att jag under en fysiklektion i högstadiet lät eleverna ladda ner en belysningsmätare på telefonen och så fick de gå runt i skolan och på skolgården typ 15 minuter för att undersöka var belysningen är stor och var den är liten. På det här sättet fick eleverna röra på sig lite mitt i lektionen, samtidigt som de gjorde en undersökning. Jag tycker att sådana här aktiviteter är bra att implementera i sin undervisning emellanåt, och de kanske känns mera naturliga än jumppapasset som jag beskrev tidigare.

Ted Eklund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s