Blogginlägg 2 – Learning by Moving

Tillsammans med en annan ämneslärarstuderande integrerade jag fysisk aktivitet under en lektion i RUP (svenska som andra språk i gymnasiet). Vi valde att ha ett aktivt delmoment som inledning/ingång till lektionen innan lunch och ett avslutande aktivt delmoment som avslutning på lektionen. För att introducera lektionens tema (syn på livet: optimist/pessimist) gjorde vi en muntlig och fysisk övning i korridoren, eftersom klassrummet hade begränsat utrymme att röra sig på. Vi valde ut tre påståenden och bad studerandena ställa sig i en ände om de skulle reagera som en optimist i den situationen, i motsatt ände om de skulle reagera som en pessimist och i mitten om de ställer sig neutrala till situationen/påståendet. Vi bad dem sedan att motivera sina val på svenska. Det var ett effektivt sätt att höja energinivån och skapa en avslappnad stämning.

Vi hade inte räknat med att det skulle vara så mycket rörelse i korridoren som det var, men det visade sig vara positivt eftersom det gjorde att studerandena faktiskt fick möjlighet att prata svenska i en svensktalande miljö bland personer med svenska som modersmål. Risken finns att användningen av svenska stannar i klassrummet och därför är det motiverat att ibland ta hjälp av omgivningen i undervisningen. Syftet med övningen var att integrera fysisk aktivitet men den fungerade även som en gruppstärkande aktivitet, en kommunikativ övning på svenska och ett sätt att bryta isen. Medan vi befann oss i korridoren passade vi även på att göra en fysiskt aktiv parindelning för att lära oss deras namn. Studerandena fick ställa sig på ett led i bokstavsordning för att sedan delas in i par.

Som avslutning på lektionen repeterade vi svenska verb som studerandena behöver lära sig utantill genom att ha en tävling. Studerandena delades in i två grupper, en framme och en bak i klassrummet. I mitten placerade vi lappar med svenska verb i infinitiv. Studerandena stod runt ett bord och skulle i tur och ordning (medsols) springa och hämta en lapp, samma elev böjde sedan verbet i alla tempusformer i en tabell och skrev den finska översättningen med hjälp av de andra i gruppen. När verbet var rätt böjt fick nästa springa och hämta en lapp. Vi tog tid och den grupp som hade flest lappar vann. Tävlingen var uppskattad och visade sig vara ett roligt sätt att öva på verbböjning och fungerade bra som samarbetsuppgift. Studerandena lärde sig med hjälp av varandra.

Jag har även försökt integrera fysisk aktivit i andra pass, främst genom dramaövningar men också med hjälp av gruppindelningar och genom att be studerandena stiga upp och själva hämta texter och material framme i klassrummet. Min upplevelse är att fysisk aktivitet berikar undervisningen om aktiviteterna på ett motiverat sätt integreras och att både stämningen i klassrumet och studerandenas aktivitet påverkas positivt.

Johanna Kronqvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s