Blogginlägg 2

Jag har tills vidare varit ganska sparsam med fysiska aktiviteter. Mina prioriteter har varit bl.a. att lära mig grunderna till en fungerande lektion och att granska på mitt eget sätt att lära. Då jag går över till högstadiet nästa vecka finns det större möjligheter för fysiska aktiviteter, tror jag.

Vad gäller fysisk aktivitet i mina lektioner har det hittills mest varit frågan om att eleverna rör på sig i klassen för att arbeta i olika grupper eller arbeta någon annanstans än vid sina pulpeter. Jag har också haft ett inslag där de efter pararbete skulle skriva ett svar till en uppgift på tavlan. Dessa tycker jag att är saker som kräver minimalt planerande, men som ändå smått bidrar till att klassrummets atmosfär inte förblir stel och orörlig. Dessa sorts moment har min handledare rekommenderat flera gånger, och jag har märkt att de är bra att inkludera i varje lektion.

Ett inslag har jag haft där fysisk aktivitet hade en central roll: det var dags att introducera temat musik i ENA02 (kulturkurs), så jag bestämde mig för att lägga upp genrespalter på tavlan (metal-rock-pop, etc.) och sedan visa eleverna bilder på kända artister. Elever som kände igen artisten skulle markera, säga artistens namn, och gå fram och lägga upp bilden under rätt genre. Inslaget tog kring 10 minuter och var en fungerande introduktion som aktiverade eleverna.

Robin Kullberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s