Pausjumppa och insmugen aktivitet

Under de övningslektioner jag haft hittills har jag hunnit med några olika typer av aktiviteter som helt eller delvis haft syftet att motverka att de studerande sitter stilla på sin plats hela tiden.

Pausgymnastik. En av mina matematiklektioner innebar ett dubbelpass på 110 min och behövde brytas upp på något sätt. För att åstadkomma ett naturligt brott mellan självständigt räknande och övergången till ny teori passade pausgymnastik bra. Dels för att samla deras uppmärksamhet på nytt (vilket kan vara svårt när de kommit in i det självständiga arbetet) och dels för att pigga upp oss lite under den långa lektionen.

Under min ledning gjorde vi stående några avslappnande/utsträckande övningar. Att göra något fysiskt tillsammans skapar en annan slags gemenskap med gruppen än att bara ha teoretiska studier tillsammans. Att man dessutom måste komma över en viss obekvämhet med att göra övningar inför andra bidrar till detta.

Aktivitet på köpet. I andra klasser, både på högstadiet och gymnasiet, har jag smugit in rörelse genom att ha olika stationer där man löser uppgifter och sedan går vidare till nästa. Ibland har det handlat om så små saker som att dela in dem i grupper och be grupperna gå till varsitt ställe och jobba.

Den kanske största vinsten med dessa moment av insmugen rörelseaktivitet har varit att den omväxling som de innebär medför ett större lugn och mera fokuserat arbete efteråt. Kanske det har att göra med att det uppstår tydligare kontraster mellan aktivitet och lugn, vilket samtidigt understryker de positiva sidorna både hos aktiviteten och ron.

Kim-Erik Berts

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s