Fysisk aktivitet i språkundervisningen

Jag har integrerat fysisk aktivitet några gånger under mina språklektioner i högstadiet och gymnasiet och det har gått bra. I högstadiet har jag och min kollega gjort olika rörelser till olika verbformer enligt uttal, t.ex. om tre verbformer uttalas likadant så gör eleverna samma rörelse (squats, x-hopp osv.). Istället för att jag och min kollega hela tiden gör rörelser som eleverna ska upprepa så har vi också visat en instruktionsfilm på Youtube där en kvinna från Québec gör olika rörelser som eleverna ska upprepa. Detta inslag har vi ofta använt under sena eftermiddagar i högstadiet och vi känner att eleverna har blivit mer aktiva och motiverade under lektionen. I gymnasiet har jag integrerat fysisk aktivitet, t.ex. vid uppgifter i boken där svaret antingen är rätt/fel. I stället för att eleverna sitter och markerar samt säger om påståendet är rätt/fel så har jag bett alla elever stiga upp och göra en specifik rörelse om påståendet är rätt eller fel. Detta inslag har också sparat tid.

Själva klassrummet som utrymme har inte varit något problem för fysisk aktivitet, men det förekommer mycket buller. Inslaget där eleverna gör en rörelse enligt uttalet av en verbform tycker jag är hjälpsamt eftersom det fungerar som en av många minnesregler. Överlag tycker jag att fysisk aktivitet i undervisningen har fungerat bra och eleverna har uppskattat det.

Henry Högström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s