Skola i rörelse (Blogginlägg 2)

Under våren har vi ämneslärare i samband med den ämnesövergripande pedagogiken deltagit i projektet Skola i rörelse. Syftet med projektet är att främja inlärning och delaktighet i skolan med hjälp av fysisk aktivitet. För oss ämneslärare har det inneburit att vi inkluderat en eller flera rörliga moment i vår ämnesundervisning. Responsen av eleverna har varit övergripande positivt.

Studier visar att fysisk aktivitet förbättrar uppmärksamhet, koncentration och arbetsminne. Fysisk aktivitet leder alltså till bättre skolvitsord och större framgång i skolan. (LIKES 2015). En utmaning är emellertid att rörelse minskar med åldern. (LIKES 2015). Som blivande ämneslärare har vi en viktig uppgift i att upprätthålla ett intresse för rörlighet i gymnasiet och i klasserna sju till nio i grundskolan.

Pausgymnastik och andra aktiverande inslagen är strålande verktyg för att hjälpa eleverna och studerandena att upprätthålla uppmärksamheten och koncentrationen under lektionen. Jag tycker vi också behöver sträva efter långsiktigare mål. Vi behöver alla föregå med gott exempel för att motivera varandra att röra på oss mera. Både i och utanför skolan.

Elias Harkkila

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s