Skola i Rörelse (#2)

Vad Handlar det om?

Som en del av den ämnesövergripande utbildningen har vi ämneslärare fått ta del av studier och idéer som berör nyttan av att inkludera rörelse under skoldagen och speciellt under lektioner där det annars kan bli väldigt mycket stillasittande.

Hur inkorporerades detta?

Under våren har jag och andra ämneslärarstuderanden prövat på många olika sätt att inkludera lite rörelse, mina ämnen, matematik och fysik kunde tyckas vara lite kluriga att inkorporera detta i. Men det har varit en intressant utmaning, som resulterade i lite nytänk under fysiklektionen när eleverna skulle lära sig om ljudstyrka. För att blåsa lite mera liv i detta ämne, samt för att aktivera eleverna (enär det var sent på dagen) så bad jag eleverna gå omkring inuti och utanför skolan för att leta efter olika typer av ljud som de kunde mäta ljudstyrkan på. Eleverna nappade på detta och letade friskt upp olika platser i och runt skolan där de mätte många olika ljud, dessa sammanställdes sedan som avslutande moment på dagen.

Hur uppfattades detta?

Eleverna verkade riktigt intresserade och engagerade av uppgiften, det var trots allt lite annorlunda för dem och något där de kunde direkt koppla samman sina nya teoretiska kunskaper med lite praktiskt. Som resultat när man diskuterade lite med eleverna kunde jag konstatera att detta var ytterst lyckat, eftersom så gott som alla pratade om uppgiften med goda ord.

Så från detta tar jag definitivt med mig att man inte ska glömma bort att något såhär enkelt, som att mäta ljud runt om i skolan, kan ge en välbehövd energidos till eleverna, som antagligen sedan också kommer bättre ihåg det som de lärt sig eftersom det var lite speciellt.

Christian Enlund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s