Learning by moving

Under vårens lopp har vi ämneslärare deltagit i projektet Skolan i rörelse och således haft i uppgift att integrera fysisk aktivitet i våra övningslektioner. I början av praktikperioden verkade det som en utmaning, men med tiden insåg jag hur enkelt det egentligen är att få in fysisk aktivitet i undervisningen. Genom små, enkla knep kan man få eleverna att röra på sig under lektionstiden: man kan be dem hämta uppgiftspapper från katedern, be dem att komma och skriva på tavlan, lägga ut i korridoren olika ”kontrollstationer” med facit till uppgifter, ha dem att spela Alias stående, låta dem göra grupparbeten utanför klassrummet m.m.

Under en psykologilektion hade jag även ett inslag där studerandena fick jobba i grupper och dramatisera olika situationer. Vi hade tidigare under lektionen behandlat skript, dvs. inre handlingsmodeller/rörelsemönster som hjälper människan att agera i bekanta situationer. Således tyckte jag att ett fysiskt moment, var studerandena får dramatisera situationer som innehåller skript, passade bra in i lektionen. Jag tilldelade grupperna olika situationer (t.ex. att vara på fotbollsmatch, på busshållplatsen, på restaurang) och de dramatiserade situationerna genom rörelser, gester och kroppsspråk, medan resten av klassen var iakttagare och tolkade vilka skript de lade märke till. Studerandena tyckte det var roligt och jag tror att det även ökade deras förståelse av vad skript är.

Zara Wessberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s