Skolan i rörelse

Föreläsningen vi hade (22.1.2019) om skolan i rörelse med Johanna Berlin var väldigt inspirerande och lärorik. Eftersom elever i alla åldrar sitter väldigt mycket under skoldagen (50% av det dagliga stillasittandet sker under skoltid!) är det viktigt för mig som blivande lärare att försöka aktivera dem under mina egna lektioner. Det är också bra att inse att som lärare behöver man inte nödvändigtvis sätta mycket tid på planeringen för aktivitet inom lektionstid, utan till och med en 5 minuters pausgymnastik hjälper eleverna att orka. Man hittar till exempel på youtube väldigt många olika slags pausgymnastik klipp som man väl kan använda på lektionstid om det känns att eleverna inte orkar.

Under första praktikperioden på VÖS bestämde jag mig att inkludera skolan i rörelse på en lektion i finskan. Enligt lektionsplanen skulle vi gå igenom nya ord som behandlar arbetslivet, och eleverna fick spela Alias. Jag hade orden på tavlan, och eleverna skulle förklara till varandra stående och de fick även röra på sig i klassen om de ville. De flesta eleverna i klassen förklarade ivrigt stående så att händerna viftade, och eleverna tyckte att det var väldigt uppiggande och de orkade koncentrera sig hela resten av lektionen sittande.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s