Aktiva lektioner

Blogginlägg

Under en av mina sekvenser i matematik prövade jag på att genomföra en uppgift med rörelse istället för att eleverna bara skulle ha gjort uppgiften sittande på sina platser. Eleverna skulle förenkla polynom gruppvis och sedan koppla ihop sitt polynom med facit som fanns i andra ändan av klassrummet. Facit fungerade samtidigt som ett pussel och eleverna fick en bild som stämde om de förenklat alla polynom rätt. Uppgiften genomfördes efter att eleverna fått räkna uppgifter självständigt ca 20min och tanken var att de skulle få en paus från det och samtidigt röra på sig.

Då jag planerade uppgiften var jag fundersam om det skulle bli för stökigt att ha eleverna att röra sig fram och tillbaka hela tiden, dvs. om den fysiska aktiviteten skulle ske på bekostnad av någons arbetsro. Jag blev positivt överraskad och alla elever kunde fokusera på uppgiften även om många elever samtidigt gick fram och tillbaka. Jag var också orolig för att vissa elever bara skulle sitta stilla och förenkla och vissa skulle få uppgiften att kolla med facit. Så blev det inte heller utan alla elever gjorde allt. Den absolut största fördelen med att genomföra uppgiften på det här sättet var att det fick även de svagare/mer omotiverade eleverna att delta.

/Annica Wasström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s