Blogginlägg #3

Angående det egna ämnets bidrag och framför allt relevans i ett ämnesöverskridande perspektiv så studerar jag som huvudämne engelska och som biämne historia. Båda av dessa påminner om varandra i den mening att de båda till en stor del redan är ämnesövergripande på så sätt att man för att börja med engelskan till exempel ofta använder sig av diverse olika ämnen i sin undervisning så länge man helt enkelt behandlar ett sådant tema eller ämne som egentligen hör till ett annat undervisningsämne. Skillnaden är ju endast att man behandlar ämnet på engelska i stället för på modersmålet. På ett liknande sätt blir man som historiker lätt i den situation att man tvingas bli litet av en tusenkonstnär av anledningen att man för att kunna faktiskt förstå historien också måste lära sig ett stort antal andra teman och ämnen, exempelvis ekonomi, samhällslära eller klimatets inverkan på samhället.

Då det gäller att planera, genomföra och utvärdera ämnesövergripande lärandeprocesser hos eleven så gjorde vi ju detta under måndagen under temaveckan då vi ansvarade för att planera och genomföra dagens program. Det tema som vi hade hand om var Be Your Own boss, och vår grej var att eleverna skapade sitt eget företag, vilket vi sedan arbetade med under vår måndag. Våran planering tyckte jag nog att gick bra, fastän det blev uppenbart att det är besvärligt att koordinera tre lärarstuderande och två handledare. Själva genomförandet var roligt och fungerade bra, och det blev inga egentliga problem eller svårigheter fastän eleverna kom från olika grupper och årskurser. Den utvärderande delen hade vi inte speciellt mycket tid för utöver en kort genomgång efter att dagens program var slut, men vi kom nog fram till helt fina resultat och insikter där.

I övrigt så kan jag nog säga att blogginlägg är av ondo och inte för mig, men som det hördes under seminarie 5 så finns det även individer som tycker om det, så kanske det fungerar i över lag.

Simon Sigfrids

2 reaktioner på ”Blogginlägg #3

  1. Alexander Lindgren 10 april, 2019 / 15:10

    Håller med dig om det sistnämnda! Tror blogginlägg kan fungera om de har ett bra bakomliggande syfte (till vem är de t.ex. riktade?), vilket jag inte tycker de hade i detta fall. De flesta inläggen handlar om samma sak, med väldigt liknande tankar och synsätt…

    Gilla

  2. tkhaga 12 april, 2019 / 16:22

    Vi har väldigt liknande tankar om hur våra huvudämnen redan präglas av många ämnesövergripande inslag. Dock hade jag inte riktigt funderat på hur historia som vi har som gemensamt biämne också till stor del innehåller ämnesövergripande inslag så vi har sannerligen redan mycket ämnesövergripande i vår framtid vare sig vi försöker eller inte.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s