Avslutande seminarium i kursen Ämnesövergripande pedagogik

Idag (4.4) hölls ett avslutande seminarium i kursen kring Ämnesövergripande pedagogik vid ÅA i Vasa.

Efter det senaste seminariet har studeranden hunnit delta i en företagsmässa i Rewell Center, där de diskuterade företagsidéer och hur man kan jobba med entreprenörskapsfostran i undervisningen. De har också deltagit i Vasa övningsskolas kompetensvecka, där de fick vara med i planering och genomförande av en ämnesövergripande temahelhet i åk 7–9.

Från seminariernas teoretiska infallsvinklar har studeranden därmed fått ta del av olika praktiska kursinslag, och idag handlade det om att knyta ihop erfarenheter och tankar kring kursens bidrag till den egna lärandeprocessen. I början av kursen bad vi studerande dela med sig av tankar de hade kring ämnesövergripande undervisning, och då blev resultatet detta:

Efter avslutad kurs fick tankemolnet följande karaktär:

Många tankar har alltså hängt med och bestyrkts, men en del nya reflektioner har också kommit till under processens gång.

Under dagens seminarium delade ämneslärarstuderande i modersmål, historia, religion och samhällslära även med sig av sina synpunkter på förslaget till ny läroplan för gymnasiet som offentliggjordes i mars. I diskussionerna framkom bland annat hur tendenser till specialisering och krav på studieinriktning blir allt tydligare trots en paradoxal betoning på gymnasiets allmänbildande funktion i läroplanen. Vidare berördes funderingar kring hur modulerna ska byggas upp och kombineras samt de vaga formuleringarna kring hur samverkan över ämnesgränser uppmuntras till.

Vi som genomfört kursen kan konstatera att många goda inslag förverkligades under årets kurs, men vi har samtidigt många ideér kring hur kursen kan utvecklas inför nästa vår. Det övergripande syftet kvarstår i att ge studeranden ökad kompetens i hur en ämnesövergripande undervisning kan ta sig uttryck, såväl ur ett teoretiskt som ett praktiskt perspektiv. Arbetet inom IDEMO fortsätter genom olika metoder, och vi återvänder i kursens tecken nästa vår. Fortsätt följ med oss på sociala medier och via hemsidan!

Vårhälsningar från projektkoordinator Nina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s