Blogginlägg 3: Ämnesintegrerat lärande – styrkor och utvecklingsmöjligheter

Redan före kursstarten för studiehelheten Ämnesövergripande pedagogik har jag varit väldigt positivt inställd till ämnesintegrering och holistisk inlärning.  Jag anser att interdisciplinär undervisning kan skapa en bra grund för kollaborativt arbete och kamratrespons, samt hjälpa studeranden se kopplingar mellan det de lär sig i skolan och det de upplever i vardagen och sin omgivning. Även om jag anser att en kurs i ämnesövergripande pedagogik är nyttig och även nödvändig, vet jag inte om jag personligen fått tillräckligt många konkreta råd på hur ämnesintegrering kan förverkligas i praktiken.

Dels beror detta på att engelska undervisningen redan kan anses vara relativt ämnesintegrerat, då man under en kurs eller studiehelhet ofta behandlar många olika teman. Under den första praktikperioden har man i mina lektioner diskuterat bl.a. arbetslivet, fortsatta studier, hållbar utveckling och Trollkarlen från Oz och dessa teman har vi betrakta utgående från t.ex. samhälleliga, historiska, globala, litterära eller personliga perspektiv.

När det gäller uppgifterna som gjordes under kursen tyckte jag det var synd att det inte var mer ämnesintegrerat. Jag själv var bara med om en uppgift där jag fick arbeta med studerande från andra ämnen än mitt eget huvudämne. Det hade varit förutom roligt också mycket lärorikt att få samarbeta med studerande som har ett annat didaktiskt perspektiv på lärandet och undervisningen. Även om det givetvis kan vara utmanande att hitta kopplingar mellan vissa ämnen hade jag själv varit redo att arbeta kreativt för att se vad man helt konkret kan skapa tillsammans även om man kanske har olika bakgrunder och utgångspunkter.

Avslutningsvis anser jag att jag haft nytta av både de lyckade momenten under kursen samt de uppgifter och aspekter som ännu kräver vidareutveckling. Jag ser på dessa erfarenheter som vägvisare för vad som kan vara användbart och vad som kanske inte fungerar lika bra när det gäller ämnesövergripande pedagogik i min egen undervisning.

Jasmin Vallenius

2 reaktioner på ”Blogginlägg 3: Ämnesintegrerat lärande – styrkor och utvecklingsmöjligheter

  1. teeklund 6 april, 2019 / 18:28

    Jag kan också skriva under att jag själv heller inte utmanades så mycket att arbeta ämnesöverskridande under temadagen om rymden. Vi tre som ordnade den hade alla huvudämne matematik och biämne fysik, och ämnena som integrerades var väl mestadels matematik, fysik och engelska (men nog tycker jag ändå att det var lärorikt att ordna temadagen).

    Gilla

  2. emilborg 12 april, 2019 / 16:40

    Jag håller med dig om att det inte kom allt för många konkreta råd under dessa tillfällen. Det var mera av ”this is why we do it” än ”how to do it”. Samtidigt har jag en gnagande känsla av att ingen riktigt är säker på exakt hur man ska gå tillväga, vilken formel man ska följa för garanterad succé. Kanske man lyckas bäst genom hårt samarbete, blod, svett och tårar. Så blir också varje temadag / vecka unik.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s