Blogginlägg 3

Jag kan börja med att konstatera att jag nu i slutändan av Vasa-våren har ungefär samma tankar och attityd till att arbeta ämnesövergripande som jag hade när allt började. Allt som kan hjälpa och motivera och våra ungdomar (addera 20 år till min ålder) bör naturligtvis uppmuntras och utforskas. Under tiden här i Vasa upplever jag att vi har fått en bra introduktion och att termen ämnesövergripande pedagogik har uppkommit lite här och där och överlag rätt så frekvent. Det har upprepats och betonats så pass mycket att när än chansen kommer är det alltid någon som påpekar att ’Se där! Ämnesövergripande – check!’

Vi har alltså blivit introducerade och välbekanta med termen ämnesövergripande/skridande under denna vår, men personligen anser jag att det också är där vi stannat och jag saknar ännu konkreta tips för hur man kan arbeta ämnesövergripande i praktiken. Föreläsningarna vi har fått har för det mesta satsat på att betona möjligheten till ämnesövergripande arbeten, medan konkreta exempel på hur det har utförts eller hur vi kan gå till väga känns mindre utforskat. Därmed känns det för mig som ett ganska stort steg att komma på och föreslå olika sorters projekt på framtida arbetsplats och till framtida kollegor.  Överlag upplever jag ändå att man kan lära sig och dra nytta av varandras kompetenser, tankar och erfarenheter när man arbetar tillsammans i ämnesövergripande projekt och jag tror också att detta uppskattas hos eleverna. Jag skulle gärna tagit del av några exempel av lärares erfarenheter på lektionsnivå.

Att vi ämneslärare fick delta i grundskoleelevernas kompetensvecka förra veckan var ändå toppen enligt min mening. Där fick vi i alla fall ett exempel på hur detta kan utforma sig i praktiken i skolvärlden. I vår grupp planerade vi inte en hel dag på samma sätt som de andra grupperna, eftersom vårt tema var Performance och eleverna var extremt villiga och kreativa, vilket resulterade i ett fint utkast redan efter första dagen. Vårt uppdrag var istället att finnas till/hjälpa eleverna vid olika stationer (musik, koreografi, scenografi o.s.v.). Utmaningen vi fick ta del av var det kollegiala samarbetet lärare emellan men också att nysta ut problem där elevernas viljor kolliderade. Överlag tycker jag det var intressant och rätt så lätt att inkludera samtliga ämnen och perspektiv i vår grupp och slutproduktionen blev mycket lyckad!

Jenna Lundström

2 reaktioner på ”Blogginlägg 3

  1. teeklund 6 april, 2019 / 18:21

    Jag håller helt med dig om att det känns det som om man nog har en grundförståelse för vad begreppet ämnesövergripande undervisning är, men inte så mycket mera. Det känns som att det har saknats konkret på forskning baserad faktakunskap om hur man skall gå tillväga för att implementera ämnesöverskridande undervisning.

    Gillad av 1 person

  2. annahautamki 11 april, 2019 / 08:41

    Hej Jenna! Jag håller helt med om att begreppet ämnesövergripande undervisning har betonats så pass mycket att det är alltid någon som poängterar ”ämnesövergripande – check!” 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s