Blogginlägg 3

När den här kursen började hade jag ganska negativ attityd mot ämnesövergripande pedagogik på grund av mina uppfattningar i skolfältet. Sådana temaveckor har kännt så påtvingade och lärarna har tyckts bara försöka överleva under temaveckorna så att de sen kan fortsätta med sina egna lektioner. Jag tycker att det är ändå viktigt att elever lär sig att se större helheter och hur samma företeelser kan behandlas från olika synvinklar genom olika ämnen. Ämnesövergripande undervisning erbjuder därtill en bra möjlighet för kollaborativt arbete med tanke på båda lärare och elever.

På något sätt har jag en mycket oklar helhetsbild av kursen. Jag minns att vårt lärarrum planerade en fiktiv temadag som vi presenterade på lärarcafe men jag har ingen aning vad var syftet med den här övningen. Vi hade olika undervisningsämnen i vårt lärarrum men vi gjorde inte en enda uppgift där vi borde ha försökt integrera våra olika ämnen. Detsamma gäller också temadagen på VÖS. Vår grupp planerade bara en dag som var anknytit till temat välgörenhet men som ämnesövergripande hade vi kanske bara vår pausgymnastik som hölls på finska.

För att kunna skapa ämnesövergripande helheter behöver man ha mycket tid och tydligt klar vilka mål har ställts upp i respektive ämnen och när och hur det skulle vara nyttigt och till och med väsentligt att jobba ämnesintegrerat. När ämnesövergripande samarbete uppstår från behov tror jag att resultat blir bättre och båda lärare och elever får positiva erfarenheter av samarbetet. Som tysklärare skulle jag gärna vill jobba med historielärare när det gäller det andra världskriget eller t.ex. berlinmuren men det är alltid problem med tyskan att den är ett valfritt ämne som inte alla elever har valt. Då är det inte lätt att kombinera grupper.

Avslutningsvis kunde jag säga att vid ämnesövergripande undervisning får eleverna lättare att se helheterna och lärarna får större möjligheter att arbeta tillsammans med kollegerna, vilket jag upplever som utvecklande och roligt.

Iris Silvennoinen

3 reaktioner på ”Blogginlägg 3

 1. jvalleni 7 april, 2019 / 18:50

  Att kombinera tyska med historia låter som en jätte intressant och meningsfull idé! Jag studerade själv tyska i både högstadiet och gymnasiet och även om tanken om att kunna tyska lockade blev det riktigt aldrig något av språkinlärningen. Nu i efterhand inser jag hur ovarierande och omotiverande tyska timmarna var och jag tror att ämnesintegrering nog kan vara en bra lösning till att göra studier i främmande språk mer lockande för elever! Själv tyckte jag väldigt mycket om historia (och har det som mitt biämne i dag) och kan klart se möjligheterna i att kombinera ämnet med tyska. Men som du säger kräver det ju förstås en hel del planering och resurserna för ämnesövergripande pedagogik finns inte alltid, speciellt då färre elever väljer att studera t.ex. tyska och franska. Kanske man då borde se på saken ur ett annat perspektiv? Introducera tyska i historia kurser som eventuellt kunde motivera en elev att studera språket?

  Gilla

 2. kalesofia 11 april, 2019 / 13:43

  Vad tråkigt att du har fått en negativ bild av ämnesövergripande samarbete och temadagar/-veckor när du har arbetat som lärare. Jag hoppas att ju mer vana vi blir vid tanken om ämnesövergripande studiehelheter desto mer meningsfulla och ändamålsenliga temadagar/temaveckor kan vi planera – ur både lärarens och elevens synvinkel!

  Jag håller med om att syftet med t.ex. den fiktiva temadagen som vi planerade i våra ”lärarrum” blev oklart och det är synd att vi inte lyckades integrera våra ämnen i vår temadag på VÖS.

  Gilla

 3. henski92 13 april, 2019 / 18:10

  Bra skrivet! Det är viktigt med konkreta mål/syften och det verkar som att de var lite oklara i er ämnesövergripande helhet, speciellt om eleverna varken fick höra eller prata tyska! Jag håller också med om att det är svårt att kombinera de korta språken (tyska & franska) med andra obligatoriska ämnen, t.ex. historia.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s