Blogginlägg 3 – Sammanfattande reflektion

När den här kursen inleddes var jag positivt inställd till ämnesintegrerat lärande, och helhetsintrycket av ämnesintegrerat lärande nu när kursen lider mot sitt slut är även det mestadels positivt. Det är tydligt att det har sina utmaningar som både är resurskrävande och som kräver ett nytt tankesätt, men som framkom från gruppen under det sista seminariet kan det vara meningsfullt, intressant och stärka samarbetet över ämnesgränserna. Jag tänker att studiehelheten Ämnesövergripande pedagogik står inför liknande möjligheter och utmaningar, eftersom gruppen består av en stor skara ämneslärare med stor variation vad gäller undervisningsämnen. Men här bör man också se möjligheten i inte bara variationen av ämnen, men variationen av individer med olika kunskaper och erfarenheter.

Under den måndag vi deltog i kompetensveckan fick vi åtminstone till viss del erfara vad det betyder att arbeta kring ett tema. Vårt tema, Be your own boss, där eleverna skulle grunda fiktiva företag och arbeta kring marknadsföring av dem, var enligt min mening tacksamt eftersom det är rätt i tiden och på så vis motiverande för eleverna. Det hjälper också att vi inom ramarna för det här temat kunde arbeta kring sådant material som kan vara vanligt förekommande i en elevs liv, till exempel influencers och reklam. Min grupp bestod av tre blivande ämneslärare i engelska, med mig inkluderat, och vår gemensamma uppfattning var att upplägget vi hade planerat tillsammans var lyckat. Gruppen var kanske inte helt ämnesintegrerad eftersom vi alla tillhörde samma ämne, men sättet vi planerade tillsammans med våra handledare och våra olika idéer i kombination med temat bidrog till att göra det ämnesintegrerat.

Sammanfattningsvis skulle jag själv ha önskat få ta del av ännu mer ämnesövergripande arbete än vad som har erbjudits, inte bara inom studiehelheten Ämnesövergripande pedagogik men även inom övriga kursdelar. Oftast har vi språklärare klassificerats som en grupp och enbart haft möjlighet att jobba med varandra, medan jag har uppfattat det som att övriga ämnen fått arbeta med studerande från andra ämnen i större utsträckning. En lösning skulle alltså bestå av att mixa grupperna mera än tidigare under hela Vasa-våren.

André Sandberg

En reaktion på ”Blogginlägg 3 – Sammanfattande reflektion

  1. alelindg 10 april, 2019 / 15:25

    Jag tycker också det skulle ha varit bra med mer ämnesövergripande undervisning UTANFÖR denna stiudiehelhet. Som du säger så är ämnesövergripande undervisning viktigt, men det hela blir lite motstridigt när vi flera gånger delats in i språkstuderande/icke-språkstuderande. Varför kunde t.ex. inte KomRelMed och Didaktik II haft en ämnesövergripande gruppindelning, när vi ändå får språkdidaktiken via ÄDTP1 och ÄDTP2?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s