Igångspark av studiehelheten ”Ämnesövergripande pedagogik”

Studiehelheten Ämnesövergripande pedagogik inleddes idag med att de studerande via AnswerGarden delade sina inledande tankar om ämnesövergripande undervisning:

answergarden 10.1

Som framkommer lyfte studenterna särskilt fram samverkan, omväxling och nyttan  med ämnesintegrering. Seminariet fortsatte med en historisk överblick, en kontextualisering och begreppsutredning av fenomenet ämnesövergripande pedagogik samt några ämnesdidaktiska infallsvinklar på integrering. Det var intressant att se hur inläggen från ämnesdidaktikerna ofta knöt an till studenternas ord i begreppsmolnet, särskilt vad gäller integreringens möjligheter till vidgade perspektiv på omvärlden.

Under några månader framöver kommer de studerande att få bekanta sig med ämnesövergripande pedagogik genom både teoretiska och praktiska perspektiv i olika former. Efter avslutad studiehelhet är tanken att de igen får dela sina uppfattningar på liknande sätt och det blir då spännande att se om och hur deras tankegångar har utvecklats.

Under seminariet hade vi förmånen att ha många deltagande lärare som gav olika perspektiv på ämnesövergripande verksamhet. Nedan några bilder från dagen:

Metaforen för ämnesintegrering som Anders Westerlund (modersmålsdidaktiker) delade med sig av får avsluta blogginlägget. Solveig von Schoultz’ vackra beskrivning av vidjan är ju bara för ljuvlig, inte sant?

mde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s