Blogginlägg 2: Fysisk aktivitet som verktyg för inlärningen

Fysiska aktiviteter är inte endast centrala när det gäller barns eller ungdomars grundmotoriska utveckling, men även ett ypperligt verktyg för inlärningen. Dagens samhälle präglas av digitalisering och studier har visat att skärmtiden styr mångas vardag. Den ständiga uppkopplingen till sociala nätverk på webben orsakar inte bara stress, utan har även skapat en klar polarisering av elever som är fysiskt aktiva och fysiskt passiva. Påståendet att ungefär 50% av ungdomars stillasittande sker i skolan tyder på att skolan har ett viktigt uppdrag i att introducera fysiska aktiviteter under skoldagen.

I mina egna lektioner har de fysiska momenten varit väldigt naturligt inbakade i timplanen; det kan ha handlat om att skapa nya grupper inom klassen eller låta eleverna själva välja var de vill jobba med uppgifter (t.ex. utanför klassrummet). Dessa moment har skapat en naturlig paus i lektionen där man har möjlighet att sträcka på bena. När det gäller att koppla ihop fysisk aktivitet med lektionsstoffet har jag bl.a. under en timme som behandlade skol- och utbildningsord haft elever att gå runt i klassrummet och placera lappar med engelskspråkiga ord på föremål som förekommer i klassrummet. På detta vis har jag även kunna utnyttja det fysiska klassrummet i inlärningen och introducera ordlistan på ett induktivt sätt.

Jasmin Vallenius

Under just detta tillfälle placerades endast de engelskspråkiga orden, men en uppföljning kunde vara att man även placerar de svenska översättningarna med sitt rätta par i klassrummet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s